Een onbeschreven blad is onze Opel Movano L2H2, als we hem eind januari ophalen. Goed, 15000 km gereden in 1,5 jaar, in een ver land, ongetwijfeld als lease-auto. Maar verder, volgens onze waarneming, zo goed als nieuw.


Onder het kopje 2008 zijn we uitgebreid ingegaan op de keuze van de auto, het achterliggende concept van inrichting en uitrusting. Dat is nog steeds actueel: de bedoeling is een heel vergelijkbare camper te bouwen.


Toevallig werd het een Opel Movano en geen Renault Master, maar het enige verschil tussen die twee zit in de grille.


Hier zullen we een chronologisch verslag doen van het bouwproces. Dat zal wel gestaag verlopen: soms is er veel tijd om te bouwen, soms weinig. Het voldoen aan de RDW-eisen is het eerste doel, maar uit ervaring weet ik dat dat nog best in de ruwbouwfase kan.

2018: een nieuwe start

Februari 2018

De Opel staat voor de deur. Uiterlijk lijkt het model nog sterk op de Renault Master van 2004, maar nu valt pas op dat helemaal niets hetzelfde is. Dat er een andere motor in zit was duidelijk, maar ook de carrosserie is volledig veranderd. De schuifdeur is 20 cm breder, alle interne maten verschillen. De auto is 15 cm lang, binnen is ‘ie zeker niet gegroeid. Maar goed, alle oude mallen waren toch weggegooid, dus een frisse start.


Veel wordt hetzelfde, maar wat gaan we anders doen?


Onze Opel beschikt over een goede, 1 cm dikke, vloerplaat: de eerste stap is die er even uit te halen, er isolatie onder te stoppen en de plaat weer terug te leggen. We komen gewoon weer bij 2 cm XPS-platen terecht. Het nog wat beter isolerende alternatief van Kingspan blijkt niet eenvoudige verkrijgbaar, zeker niet in kleine hoeveelheden. Rd-waarde van 0,88 van deze kwaliteit platen benadert overigens die van Kingspan (0,95) heel behoorlijk
Aanrechtkast gemaakt in werkplaats en wielkasten ter plaatse, met al wat constructie-elementen voor verdere betimmering.(Accuruimte boven li wielkast, kastruimte boven re wielkast. De wielkasten van binnen bekleed met 3 cm Isofix geluidsisolatie (Bouwmaat). Aansluitend op accuruimte “meterkast” klaar gemaakt, voor installatie van de elektra. Voor rechter wielkast element gemaakt waarin kachel komt en voeteneind van bed aan tzt opgehangen wordt (blijkt later wel uit plaatje).Verder zijn de strengere eisen t.a.v. gaskasten er de aanleiding voor om de gasfles nu bij de achterdeur op de vloer te plaatsen. Daar is de gaskast in concurrentie om de ruimte met de wielkast, de hoekspijl bij de achterdeur en de deurvanger. De conclusie is al snel dat een ronde kast veel voordelen zal hebben boven een vierkante.     

Vrijwel elke dag een paar uurtjes gewerkt aan de bus. Verder tijd kwijt aan het verzamelen van alle materialen. Ritjes naar De Wit in Schijndel voor camperuitrusting, naar de Arnhemse Fijnhouthandel voor essen gefineerd multiplex en massief essen en noten voor herlijsten en steviger constructiedelen.


Bus een dagje uitgeleend aan Anti-Roest Centre Van Aalst om alvast alle carosseriekokers met wax te laten behandelen. De behandeling van de bodemplaat stellen we nog uit tot alle doorvoeren erin zitten. De hele behandeling is prijzig, maar heeft er ook bij mijn “oude” Renault voor gezorgd dat alle plaatwerk na 14 jaar nog in perfecte staat is.


Raambakjes gemaakt. Voor het monteren van de Dometic S4 ramen is een vullat van ca. 3 cm nodig. Om de overgang naar de (gebogen) triplex binnenwand te maken, is nog een verloop nodig. Dat vormt samen het raambakje.Bus gaat naar De Jong Technovaria voor installatie van de kachel en de elektro.  We hebben gekozen voor Victron apparatuur. De belangrijkste  elementen zijn:


Omdat we in de praktijk met onze vergelijkbare oude installatie alleen maar aan een stopcontact hebben gestaan toen onze accu het begaf, hebben we nu geen  externe walstroomaansluiting gemaakt.


Zelf zijn we maar een weekje op vakantie gegaan.


Maart 2018

Ik woon in een binnenstad en m’n bus komt niet verder dan de openbare weg. Een klein werkplaatsje met een hele hoop gereedschap ligt op 50 m afstand. Het houdt je fit: voor alle paswerk elke keer 100 m lopen. Werken aan de straat zorgt voor leuke buurtcontacten, al is het met vorst en regen wat onhandig. Maar met een beetje planning (timmerwerk in de werkplaats, schilderwerk op zolder, uitzoekwerk achter pc) vordert het werk toch gestaag.


En zonder veel inspanning, weliswaar tegen betaling, is de Movano inmiddels voorzien van elektra (zonnepaneel, omvormer, scheidingsrelais) en kachel (anders dan de foto doet vermoeden is de “meterkast” echt recht). Geen poespas met een accumonitor: we hebben al 10 jaar ervaren dat onze voorzieningen toereikend zijn en wat zou je dan monitoren. Eenzelfde ervaring hebben we overigens met de afvalwatertank: zodra je het water er niet meer in hoort lopen, is ‘ie vol. Geen metertje nodig.


                                                             

We waren buitengewoon tevreden met ons combi-aanrecht SMEV 740: 3gaspitten en een spoelbak in een rvs-plaat van 47x100. Die blijkt alleen niet meer te worden gemaakt. Internet biedt uitkomst: een handelaar in Duitsland heeft nog overgebleven exemplaar, zonder knoppen. Spoelbak zit nu links ipv rechts, maar dat zal wel wennen. De knoppen vinden we nog wel.


                                                                   

Het compartiment waarin de watertanks moeten komen, de ruimte tussen de wielkast en het aanrecht, meet 48x69. Een standaard afvalwatertank van 47 l, past daar goed in, een schoonwatertank van ca. 80 l zal ik tzt op maat laten maken voor de resterende ruimte. De ruimte erboven wordt klerenkast/bak (tot aanrechthoogte).Voor de afvoer van vuilwater ga ik een elektrische kogelkraan proberen, via internet (banggood.com) geïmporteerd uit China.


Als plaatmateriaal voor niet-zichtwerk gebruik ik 15 mm populieren multiplex, voor wanden 5 mm en voor zichtwerk 16 mm essen-gefineerd multiplex. De kanten van de essenplaat worden afgewerkt met massief essen (duimsplanken gekocht, naar behoefte op maat te zagen). Bij thuiskomst bleek er een flink kleurverschil tussen de essenplaat (iets gelig) en het massieve essen (iets rozig). Inmiddels ontdekt dat éénmaal lakken met “beuken” kleurlak het verschil vrijwel doet verdwijnen.


Voor verdere massieve delen gebruik ik uiteraard ook essen en daarnaast noten voor wat accenten.


Inmiddels is het weer ook wat geschikter voor het plaatsen van de ramen. We kozen voor de afmetingen 90x45 in de deur (maximaal mogelijke maat, voor zicht naar rechterkant). 70x40 boven keuken en 50x30 bij het bed.


Een kort fotografisch verslag:


                 

Raambakjes zijn op maat, hoekpunten aan binnenzijde afgetekend en doorgeboord, van buitenzijde met decoupeerzaag uitgezaagd en raam samen met raambakje en benodigde kit gemonteerd.

N.B. Stijl links naast raam weggeslepen, omdat die spanning in de wand kan veroorzaken bij het inklemmen van het raam. Verder nooit ducttape gebruiken, zoals ik proefondervindelijk ondervond: een half uur lijmresten aan het wegpoetsen geweest. Andere raam met schilderstape.


Triplex er tegenaan en weer een raampje erin.


                                                                                   


Inmiddels ook het bed gecomponeerd. Tweederde deel van het bed wordt vast, eenderde deel (het “voeteneinde”) bestaat uit de rugleuning van de bank.


De bodem van het vaste deel wordt gevormd door twee tot 130 cm ingekorte lattenbodems (70 cm breed) van Ikea. Aan elkaar gebout en van een hoofdeinde voorzien. Dit deel kan precies door de achterdeuren naar buiten schuiven. Aanvankelijk aan de achterzijde (het hoofdeinde) gedragen door een aluminium balk van 5x5, op 40 cm van de achterdeuren (zit zo de fietssturen niet in de weg). Een vergelijkbaar houten balkje leek te zwak, maar meer dan 5 cm is hinderlijk bij plaatsing van de fietsen onder het bed.


Bij de overgang naar de bank vangt de dwarsbalk waaraan de rugleuning is bevestigd de bedbodem op:Rechts van de bedbodem is nog een passtrook van 10 cm . Op het vaste beddeel komt een polyether matras van 130 lang x 150 breed. Links bevindt zich een ruimte waar nog een deksel op komt.


De rugleuning en de zitting van de bank zijn afzonderlijk te plaatsen, c.q. uitneembaar (voor het gemak voorzien van handgrepen). De rugleuning scharniert bovenaan en wordt dan zijdelings met grendels verankerd. Het kussen van de rugleuning en een dekmatras over het hele bed maken het bed dan compleet .


Onze Moof blijkt ver genoeg ingebouwd om ons in Frankrijk een weekje onderdak te bieden.


April 2018

Nog een week of 4 en onze bus moet vakantieklaar zijn. Het mag nog best een beetje primitief zijn, maar op de werklijst staan nog plafondisolatie, dakluikje, verlichting, een beetje kastruimte, kookgelegenheid en een draaibare bijrijdersstoel. En deze maand is ‘ie ook nog een weekje weg voor de preventieve anticorrosiebehandeling.


Het dakluikje vergt een beetje voorbereiding: het dak kent ribbels, de ruimte ertussen moet eerst worden opgevuld. Dat is makkelijker dan het uitzagen van het Dometic Micro Heki-luikje.

Ik heb de kleinste maat dakluik gekozen, omdat dat voldoet voor ventilatie en geen onnodige warmte binnenbrengt.


Als vulmateriaal heb ik aan de buitenzijde een paar strookjes trespa gebruikt, met kit precies even dik als de dakribbels. Na 24 uur uitgezaagd.


Aan de binnenzijde is hetzelfde raamwerk gebruikt om aan voldoende dikte van het dak te komen, als voor de zijramen
De keukenlaadjes zijn gemaakt van 10 mm multiplex, met frontjes van 15 mm essen gefineerd multiplex, zijkanten afgewerkt met herlijsten van massief essen.


Hang- en sluitwerk: Blum ladegeleiders en DWS push locks van De Wit.


Voor de bovenkastjes is een uitsparing in de triplex zijwand gemaakt: dat geeft ruim 5 cm meer ruimte.
In het linkerdeel van de aanrechtkast zijn de schoon- en vuilwatertanks geplaatst.


De vuilwatertank is een standaardtank van 45 l van De Wit. In de resterende ruimte past helaas geen standaardtank, hier een maatwerktank van 75 l van Drocom Tankbouw.  


De aansluitingen van beide tanks behoeven geen toelichting. Voor de afvoer van de vuilwatertank heb ik in China als afsluiter een elektrisch kogelkraan gevonden: € 20 en een maandje wachten.

De kraan was er net op tijd voor de vakantie, maar bleek haperingen te vertonen. Op vakantie zonder vuilwatertank, zo nodig met emmer onder de bus.


Na de vakantie alsnog een degelijker model gekocht, tja een beetje duurderBureaucratische problemen

De vervanging van de bijrijdersstoel stuitte op twee problemen:

Een goede stoel werd uiteindelijk in Hemrik (Fr) gevonden. Maar inmiddels bleek, via diverse bronnen , dat de beveiliging van onze bus alarm zou slaan als de bank wordt vervangen door een stoel. Een stoel heeft andere sensoren, dus alarm voor de bijrijdersairbag. De dealer had hiervoor geen oplossing en mocht, uit aansprakelijkheidsoverwegingingen, ook niks rommelen.

De oplossing bleek eenvoudig: onze Movano komt uit  Polen en is niet voorzien van bijrijdersairbag. De bank heeft geen sensoren, kortom geen conflicten.


Het volgende probleem bleek (gelukkig) pas na onze vakantie: onze verzekering had de status van “inbouw”. Dat betekent alleen rijden voor zover het voor de inbouw nodig is. En omdat Valencia geen logische plek is om je onderdelen te verzamelen, zijn we daar dus onverzekerd naar toe gereden.


Tot slot nog wat BPM- en wegenbelastingsproblemen, maar ook die zijn weer opgelost. BPM was bij aankoop al betaald aan de dealer, maar voordat de Belastingdienst dat begrijpt….. En gelukkig attendeerde het blad Kampeerauto zijn lezers er juist op tijd op dat goedkeuring van de RDW niet betekent dat hjet campertarief voor de wegenbelasting wordt toegepast. Daarvoor is nog een apart verzoek nodig.


Mei 2018

De tussenstand is:

Voldoende technische voorzieningen (koken, verwarmen, licht), stoel, bank, bed aanwezig, een beetje kastruimte, kortom: we kunnen op vakantie.


Een maandlang Frankrijk en Spanje. Alles werkt naar behoren, maar toch wat verbeterpuntjes gevonden. De aluminium steunbalk onder het bed neemt toch teveel ruimte in. Is hinderlijk bij het plaatsen van de fietsen. Thuis opgelost door het hoofdbord stevig aan de lattenbodems te verbinden. Dat zorgt voor voldoende stijfheid. Balk kan weg.


Verder kan het deurtje van het gashok niet makkelijk open als er fietsen voor staan. Opgelost door een gaatje in de zijwand te maken, thuis een net klepje ervoor gemonteerd (zie foto’s hieronder).


Juni 2018

Nu is de fase van afwerking aangebroken.


T.b.v. de verzekering is nu een taxatie/veiligheidskeuring uitgevoerd en mogen we nu echt verzekerd op stap.


Wat blijft er nog te doen: lijstjes, randjes, opbergbakjes, koelkastdeur fineren. Allemaal heel nuttig, maar niet zo urgent. Af en toe een vrij dagje, maar nu ook weer tijd voor andere bezigheden.


Voorlopig tot slot nog een kleine fotografische impressie. Sommige foto’s zonder de uitneembare bank/bedconstructie. Verder bed in- en opgeklapt. Spreekt hopelijk voor zich.