Techniek en installaties

Uitgangspunt is enige soberheid (we zijn per slot van rekening eigenlijk tentkampeerders), maar wel zoveel comfort dat 3-seizoenen-kamperen aantrekkelijk is (de winter laten we tot nog toe aan ons voorbij gaan). Dus geen (binnen)douche, geen boiler, maar wel een goede verwarming en een behoorlijke kookgelegenheid (je wilt toch lekker eten!). Verder wilden we een zo groot mogelijke onafhankelijkheid van externe stroomvoorziening (vrijheid om te staan waar je wilt). Dit heeft geleid tot de volgende keuzes:


Koken

De kookinstallatie bestaat uit een gecombineerd 3-pits gasstel (propaan) met afwasbak (SMEV 940, 100 x 47 cm). Het aanrechtblad is verbreed met een rvs-plaat, en voorzien van een opstaande lijst aan achter- en zijkanten, eveneens van rvs.


Als gastank wordt een BP Gas Light van 10 kg gebruikt. Omdat de verwarming op diesel draait en de koelkast op elektriciteit volstaat dit voor heel veel keren koken. In de praktijk verwisselen we de gasfles 1x/jaar.
Verwarmen

De camper wordt verwarmd met een Eberspächer Airtronic D2 (2200W) heteluchtkachel, met luchtinlaat naar keuze (binnen/buiten). De kachel brandt op diesel, ventilator op elektriciteit.


Elektra

In het onderstaande schema wordt de elektrische installatie schematisch weergegeven:

De elektrische installatie bestaat uit de volgende elementen:

Stroomvoorziening

Stroomverbruikers

Voor het opladen van telefoon, ipod e.d. hebben we 2 usb-aansluitingen geïnstalleerd.


De achteruitrijcamera (Van Zwitserland, VZ 107W; monitor op plek van spiegel gemonteerd) is aangesloten op de startaccu.

Om de balans tussen verbruik en energieopwekking te bepalen zijn veel aannames nodig (gemiddeld verbruik, gemiddelde verbruiksduur).  Toch een eenvoudige poging:

Een volle huishoudaccu  moet dit bijna 3 dagen kunnen leveren. Met zonnig weer vult het zonnepaneel het grootste deel weer aan. Verder staan we meestal niet zo lang op één plaats en zodra we rijden levert de dynamo ook weer zijn bijdrage. Zie verder onder Ervaringen.

Toilet

Watertanks

Vanwege de beschikbare ruimte zijn de tanks op maat gemaakt. Ze zijn binnen de geïsoleerde ruimte geplaatst. Er zijn geen tankopnemers geplaatst. Dat blijkt in het dagelijks gebruik ook niet nodig.

Overig

Gewichten